Door het lek bij Microsoft wacht voor Nederlandse bedrijven een nieuwe aanvalsgolf met gijzelsoftware. Dat meldt het Financiële Dagblad. Begin maart kwam dat lek naar buiten en daar is al op grote schaal misbruik van gemaakt door criminelen, zeggen deskundigen tegen het FD.
Zowel zakelijke als persoonlijke bestanden lopen gevaar. ‘Als je deze software tussen 26 februari en 3 maart aan je internet hebt gehangen, dan kun je er vanuit gaan dat je bent gehackt’, zegt Eward Driehuis van Cybersprint.
Criminelen zijn massaal op zoek gegaan naar kwetsbare apparaten. Dat is op zich niet nieuw, maar in dit geval gaat dat net even anders. ‘De snelheid waarmee dat deze keer gebeurde, was echt ontluisterend. We hebben signalen gekregen dat binnen een tijdvak van zes uur eigenlijk de hele wereld hinder ondervond van deze hack. Als er kwetsbare machines zijn gevonden, hebben hackers daar een achterdeurtje ingezet. De eerste dagen zijn er wel 100.000 machines op deze manier te grazen genomen.
Als een bedrijf dus is gehackt, dan zijn de zorgen terecht. ‘Je moet eerst weten waar je precies naar zoekt. Het belangrijkste is dat ze vanaf die machine verder in je computernetwerk kunnen komen. Zo’n machine heeft belangrijke connecties met andere belangrijke servers en die zijn door criminelen makkelijk te misbruiken. Dus eigenlijk zou je ook daar omheen moeten kijken en dat betekent voor de meeste bedrijven dat zij professionele hulp moeten inschakelen.’
Driehuis benadrukt dat niet ieder bedrijf een prooi is voor de hackers. ‘In dit geval zullen zij tienduizenden machines op de plank hebben liggen. Daarvan kiezen ze bedrijven uit waarvan zij denken het meeste geld mee te kunnen verdienen.’ Het installeren van de nieuwste software-update kan helpen om een hack te voorkomen.
Bent je gehackt of denk je gehackt te zijn? Neem dan contact met ons op.